Blogg

Arkiv

Kategori

Etiketter

Äggtricket - att oxidera metall

Mässing är en populär detalj inom inredning, men hur gör man för att matta ner looken och ge den en antik känsla?

Att oxidera är ett lätt sätt att ge patina till metall eller för att framhäva detaljer eller bara ge en antik känsla. Det finns två vanliga sätt att oxidera silver, koppar, mässing och andra kopparlegeringar: med kemikalier eller med ägg. Båda metoderna fungerar på samma sätt, med svavelföreningar som reagerar med kopparpartiklarna i metallen. Om du vill oxidera, se till att ditt föremål inte är behandlat. Metallerna ovan, finsilver undantaget, oxiderar även bara i kontakt med luft, men detta tar längre tid och ger inte alltid en så mörk oxidation som man vill ha.

Glänsande mässing ser bra ut för vissa, men vi föredrar mässing med ett antikt utseende. Lyckligtvis behöver mässing inte vara gammalt för att se antikt ut. Man kan få helt nya föremål att se antika ut genom några enkla steg.

Eftersom vi inte är glada i att leka med kemikalier, demonstrerar vi här den sk."ägg-metoden". Hur gör man då? Jo, metallen läggs helt enkelt i en försluten plastpåse med ett mosat ägg (ekologiska ägg för den medvetna, vi tar egna ägg från hönsgården).

Gör såhär;

Steg 1: koka några ägg så dom blir hårdkokta.

Steg 2: skala och lägg ner dom i en påse, mosa.

Steg 3: lägg ner mässingföremålen.

Steg 4: vänta.

KLART!

Lycka till :)